In 2018 werd gestart met 8 nieuwe werkgroepen om een bepaald facet van onze zorg- en dienstverlening te kunnen doorlichten. Volgende werkgroepen werden opgestart :
Deze werkgroepen hebben allen een beperkte en welomlijnde opdracht zodat deze op vrij korte termijn (2 tot 5 samenkomsten) hun opdracht kunnen afronden en voorstellen voor een optimalisering en/of efficiëntere organisatie kunnen aanreiken. Het geheel van de coördinatie en de planning gebeurt door de REGIEgroep Kwaliteitszorg .
Begin 2021 wordt bekeken welke nieuwe werkgroepen opgestart zullen worden.
Alle vragen, voorstellen, aanpassingen, resultaten, acties worden besproken in de REGIEgroep kwaliteitszorg.
Elise Lefevere, onze kwaliteitscoördinator, coördineert de REGIEgroep kwaliteitszorg.
Naast de beschreven werkgroepen hebben wij ook teams. Deze laatste hebben een permanente opdracht om een bepaald facet van de werking op te volgen en verder uit te werken:
De REGIEgroep kwaliteitszorg, de werkgroepen en teams nemen zo elk een deel van de kwaliteitszorg of een facet van onze visie van WARME Zorg op zich. Ze zorgen er zo ook voor dat deze facetten als het ware permanent bewaakt worden en in een PDCA cirkel ook permanent bijgestuurd. Met de (tijdelijke) werkgroepen bestaat ook de mogelijkheid om gedurende een bepaalde periode een aandachtsgebied serieus onder de loupe te nemen en waar het kan ook nog te optimaliseren.
De REGIEgroep Kwaliteitszorg neemt ook de coördinatie op zich van de bewonersparlementen en de familie-adviesraden. In die zin worden aan bewonersparlementen of familieadviesraad steeds de zinvolheid van werkgroepen bevraagd en/of voorgelegd. Aan bewonersparlementen worden mogelijke voorstellen of activiteiten van werkgroepen en teams voorgelegd en wordt het advies van bewonersparlementen en familie-adviesraad bevraagd. Dit wordt dan via de Regiegroep teruggekoppeld aan de respectievelijke werkgroepen of teams.
Het externe tevredenheidsonderzoek of BEWONERS-Monitor en FAMILIE-Monitor van Bing Research bevraagt de tevredenheid over de meeste facetten van het zorg- en dienstenaanbod en dient ook als ondersteuning bij de keuzes die werkgroepen, teams of overlegorganen kunnen maken. Deze onderzoeken gebeuren in princiepe om de 3 of 4 jaar.